VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman ASMI: beurskoers te laag

Bestuurders laten zich zelden uit over de beurskoers van het eigen bedrijf. ASMI-topman Chuck del Prado doet het wel. Tegen beleggers liet hij zich onlangs ontvallen dat "de beurskoers niet de waarde vertegenwoordigt die in het bedrijf zit."

ASMI verkocht vorig jaar een deel van haar belang in ASM Pacific Technology (ASM PT). Meer zit er voorlopig even niet in.

Maar topman Chuck del Prado ‘is er bij lange na nog niet' om de beurswaardering van het kernbedrijf op te schroeven.

Dat zei de bestuursvoorzitter onlangs tegen beleggers tijdens de jaarlijkse aandeelhouders-vergadering in Almere.

‘Beleggers waren sceptisch toen we aankondigden 12 procent van ons belang in ASM PT te gaan verkopen. Zij geloofden niet dat we met die maatregel de onderwaardering van de front-end divisie [het kernbedrijf van ASMI, red.] konden oplossen', aldus Chuck del Prado.

‘Bij lange na nog niet'
Maar volgens de topman ‘zijn we er bij lange na nog niet'.

‘De beurskoers van ASMI vertegenwoordigt niet de waarde die er in zit', zei hij. Een bestuurder die openlijk de beurskoers ter discussie stelt, komt zelden voor.

De verkoop leverde begin vorig jaar 422 miljoen euro op. Daarvan sluisde Del Prado 274 miljoen euro terug naar beleggers. De rest bleef in kas ter versterking van de ‘front end'-afdeling. Die maakt machines voor de eerste bewerkingsfase van siliciumschijfjes waaruit computerchips worden gemaakt.

Putten vullen
De aan de Amsterdamse Midkap genoteerde toeleverancier aan de chipindustrie was lange tijd een bedrijf met twee gezichten.

Een periode waarin de winsten van ASM PT de putten moesten vullen bij front-end en de som der twee delen van ASMI flink hoger lag dan de beurswaarde.

Anders gezegd, die beurswaarde van ASMI lag ver onder de waarde van het toenmalige 52 procent belang in het Hong Kongse chipverpakkingsdivisie ASM PT.

Het ‘echte' onderdeel, de front-end tak, van ASMI dat vanuit het hoofdkantoor in Almere wordt aangestuurd en machines maakt voor de chipproductie kreeg een negatieve waarde opgeplakt.

Weggesijpeld
Een blik op de koersborden leert dat die onderwaardering inmiddels is weggesijpeld.

Van een negatieve waarde van 400 tot 500 miljoen die beleggers op het onderdeel plakten is de huidige waarde van front end gedraaid naar zo'n 425 miljoen euro positief.

Op de Amsterdamse beurs is de beurswaarde van ASMI bij een koers die zo rond de 29,50 euro schommelt momenteel zo'n 1,86 miljard euro.

Even geen verdere afbouw
Voorlopig zal Del Prado niet meer aandelen ASM PT van de hand doen.

‘We bestuderen de opties vaak, maar op korte termijn is niet te verwachten dat wij ons belang van 40 procent in ASM PT verder afbouwen', liet hij weten op vragen van beleggers.

‘Het bedrijf heeft een zekere robuustheid nodig en dat hebben we met dit strategische belang. We weten welke opties we hebben, er is niet veel veranderd en een vervolgstudie kost ook nog eens een lieve duit'.


ASMI is ondertussen schuldenvrij en heeft een riante kaspositie van 370 miljoen (5,85 euro per aandeel). Genoeg cash voor een hoger dividend, aandeleninkoop of een overname, opperden aanwezige beleggers. Onder hen ook oprichter en de grootste aandeelhouder Arthur del Prado, vader van Chuck, die 17,88 procent van de stukken heeft.

‘Nieuwe orders nog nooit zo hoog'

Ondertussen draait ASMI volgens Del Prado aardig door.

Na een aarzelende start in 2013 kwam de omzetstijging toch nog uit op 22 procent. In het eerste kwartaal zette die trend door. ‘Nog nooit hadden we zo'n grote orderintake (172 miljoen euro) als in het laatste kwartaal', aldus de topman.

Inmiddels leveren de tien grootste klanten van ASMI 80 procent van de omzet (in 2013 452 miljoen euro). De top drie 60 procent.

Voor het tweede kwartaal van 2014 denkt ASMI dat dubbelcijferige omzetgroei mogelijk moet zijn vanwege de goede orderontvangst in de voorgaande twee kwartalen.

De marge steeg in 2013 van 33 naar 39 procent. Voor 2014 sluit Del Prado niet uit dat deze kan doorstijgen naar ‘midden 40 procent', onder andere door een ‘goede kostenbeheersing'.

Hoop voor back end
Groene scheuten lijken ook weer te gloren voor de back end industrie.

Door het ineenstorten van de LED industrie voor televisies was 2013 moeilijk. In het eerste kwartaal van 2014 stegen de orders met 40 procent onder andere door meer toepassingen bij straatverlichting.

Voor het lopende kwartaal verwacht Del Prado ook hier een dubbelcijferige omzetgroei. Dat moet een positieve invloed hebben op het van ASM PT te ontvangen dividend.




Gerelateerde artikelen